www.nakistheocharides.com

Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου έχει πρόβλημα όρασης;

Ορισμένες ασθένειες ματιών δεν εμφανίζουν κανένα σημάδι ή σύμπτωμα, οπότε ο μόνος τρόπος να το εξακριβώσετε με βεβαιότητα είναι να πάρετε το παιδί σας για μια εξέταση οράσεως. Σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην όραση του παιδιού:

  • Δυσκολία ή έλλειψη συγκέντρωσης.
  • Προβλήματα συμπεριφοράς στην τάξη και την ώρα του διαβάσματος.
  • ‘Εχει πονοκεφάλους ή πονεί τα μάτια μετά απο διάβασμα ή συγκέντρωση σε κάτι.
  • Κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση, πάει πολύ κοντά στο βιβλίο ή δεν βλέπει μακριά.
  • Κάνει παράξενες γκριμάτσες με τα μάτια του. Τα μισοκλείνει ή τα ανοιγοκλείνει ή τα τρίβει ή κλείνει το ένα.
  • Το ένα μάτι που εμφανίζεται να πάει προς άλλη κατεύθυνση απο το άλλο ή να μην συντονίζεται όταν τα μάτια κινούνται. (στραβισμός ή/και προβλήματα στη οφθαλμοκινητικότητα)

Η κατάσταση «τεμπέλικου ματιού» μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα, έτσι αν κάποιος στην οικογένεια σας έχει στραβισμό ή υποφέρει από μειωμένη όραση σε ένα ή και στα δύο μάτια (αμβλυωπία), είναι καλή ιδέα να πάρετε τα παιδιά σας για μια εξέταση οράσεως.

Τι είναι ο έλεγχος της όρασης;

‘Εστω και αν τα παιδιά κάνουν έλεγχο οράσεως στο σχολείο, αυτό είναι συνήθως ένας βασικός εντοπισμός μειωμένης όρασης και εξέταση της χρωματικής όρασης. Αν υπάρχει πρόβλημα τα παιδιά θα αποταθούν στον οπτομέτρη ή στον οφθαλμίατρο για μια πλήρη εξέταση όρασης. Οι γονείς μπορούν να υποθέσουν ότι το παιδί τους έχει εξεταστεί στο σχολείο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα σχολεία. Ακόμη και όταν αυτό συμβαίνει, δεν είναι συνήθως μετά την ηλικία των πέντε ετών, οπότε σας συνιστούμε να πάρετε τα παιδιά για μια εξέταση ματιών γύρω από την ηλικία τριών ετών.

Τι είναι μια εξέταση ματιών;

Μια εξέταση ματιών είναι ένας πλήρης έλεγχος που μπορεί να διαγνώσει πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων αχρωματοψίας, προβλήματα με την ανάπτυξη της τρισδιάστατης (3D) όρασης και οποιαδήποτε ανάγκη για γυαλιά. Λαμβάνοντας τα παιδιά για εξετάσεις ματιών από μια νεαρή ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση καλών συνηθειών για την υγεία των ματιών καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Οι οπτομέτρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια σειρά ειδικών εξετάσεων για μικρά παιδιά με εικόνες και παιχνίδια χωρίς έτσι δεν χρειάζεται να μιλήσει ή να διαβάσει κάτι το παιδάκι εαν δεν έχει την ικανότητα.

Πότε πρέπει να επισκεφτεί το παιδί μου τον οπτικό;

Σας συνιστούμε τα παιδιά να έχουν μια εξέταση όρασης γύρω στην ηλικία των τριών, που σε περίπτωση διάγνωσης κάποιας κατάστασης να μπορέσει να αντιμετωπιστεί νωρίς. Μετά τη πρώτη δοκιμή είναι καλή ιδέα να επαναλαμβάνετε κάθε ένα χρόνο, ή ως συνιστάται από τον οπτικό σας.

Τι μπορώ να κάνω αν δεν θέλω το παιδί μου να φορεί γυαλιά?

Μερικοί γονείς αποφεύγουν να παίρνουν τα παιδιά τους για μια εξέταση όρασης, γιατί δεν θέλουν να φορούν γυαλιά. Μπορείτε να θυμηθείτε γιατί σας πείραζε να φοράτε γυαλιά κατά τη δική σας παιδική ηλικία και να είστε απρόθυμοι για τα παιδιά σας να περάσουν από την ίδια εμπειρία. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι κάποια παιδιά χρειάζονται οπτική διόρθωση έτσι ώστε η όραση τους να μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά και για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τώρα ένα πολύ ευρύτερο φάσμα ελκυστικών γυαλιών για να επιλέξετε χωρίς να στιγματίζει τα παιδιά . Αυτές της ημέρες, ο οπτικός συχνά βρίσκει ότι τα παιδιά απογοητεύονται όταν δεν χρειάζεται να φορούν γυαλιά! Πολλά παιδιά είναι επίσης κατάλληλα για φακούς επαφής. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα παιδιά που συμμετέχουν Τακτικά σε αθλητικές δραστηριότητες και μπορούν να επιτύχουν αν τα φοράμε από προγενέστερη ηλικία από ότι οι περισσότεροι γονείς περιμένουν. Ρωτήστε τον οπτικό σας εάν οι φακοί επαφής είναι κατάλληλοι για το παιδί σας.

Τι άλλο μπορώ να κάνω για να φροντίζω τα μάτια του παιδιού μου;

  • Πάρτε τους σε εξωτερικούς χώρους – κανονικό παιχνίδι και άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των ματιών. Οι μελέτες δείχνουν ότι δύο ώρες υπαίθριας δραστηριότητας την ημέρα είναι ιδανική για υγιή μάτια
  • Βεβαιωθείτε ότι τρώνε υγιεινά και πίνουν αρκετά υγρά.
  • Προστατέψτε τα μάτια τους από τον ήλιο – μην τους αφήνετε ποτέ να κοιτάξουν απευθείας στον ήλιο και βεβαιωθείτε ότι φορούν πάντα γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας .

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Τηλεφωνήστε τώρα