www.nakistheocharides.com

Συχνή εξέταση ματιών

Συχνή εξέταση ματιών

Εκτός από τον έλεγχο της υγείας των ματιών, θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση γενικών παθήσεων της όρασης, όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο καθένας θα πρέπει να εξετάζει την όραση του κάθε δύο χρόνια, ή πιο συχνά, αν το συστήνει ο οπτομέτρης σας.

Τρώτε υγιεινά

Τρώγοντας μια υγιή, ισορροπημένη διατροφή μειώνεις τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων. Συμπεριλάβετε πολλά λιπαρά ωμέγα-3, που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, και λουτεΐνη, που βρίσκεται στα σκούρα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το κάλιο. Οι βιταμίνες A, C και E είναι επίσης χρήσιμες, οπότε τρώτε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό εκφύλισης ωχράς κηλίδας (απώλεια κεντρικής όρασης στα μάτια), ζητήστε από τον οπτομέτρη σας να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής.

Φοράτε τα προδιαγεγραμμένα γυαλιά

Πολλά προβλήματα οφθαλμού και όρασης αναπτύσσονται ή αυξάνονται καθώς μεγαλώνουμε. Αντίθετα με τον μύθο, η χρήση γυαλιών και φακών επαφής δεν κάνει την όρασή σας χειρότερη – βοηθούν τα μάτια σας να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά.

Κάντε τακτικά διαλείμματα

Όταν εργάζεστε και συγκεντρώνεστε σε κάτι κοντινό, όπως ένας υπολογιστής, tablet ή smartphone, οι μύες των ματιών σας είναι ενεργοί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κόπωση και πονοκεφάλους, ακόμη και σε άτομα με φυσιολογική όραση. Ακολουθήστε τον κανόνα 20/20/20 – κάθε 20 λεπτά, κοιτάξτε κάτι 20 πόδια μακριά, για 20 δευτερόλεπτα. Και μην ξεχάσετε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας , καθώς αυτό βοηθά στην αποφυγή της ξηρασίας των ματιών σας.

Σταμάτα το κάπνισμα

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ καπνίσματος και οφθαλμικών παθήσεων. Αν καπνίζετε, σταματήστε. Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων, όπως είναι ο καταρράκτης και εκφύλιση ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Όσο καιρό έχετε καπνίσει, δεν είναι ποτέ αργά για να επωφεληθείτε από την εγκατάλειψη και τη μείωση του κινδύνου

Αποφύγετε τα ξηρά μάτια

Τα μάτια γίνονται ξηρά, κουρασμένα και επώδυνα αν δεν παράγετε αρκετά δάκρυα ή έχετε δάκρυα κακής ποιότητας. Η κεντρική θέρμανση, ο κλιματισμός και η χρήση του υπολογιστή μπορεί να το επιδεινώσει. Πολλοί ενήλικες υποφέρουν από ξηροφθαλμία λόγω υγείας ή φαρμακευτικής αγωγής. Οι λιπαντικές σταγόνες μπορούν να καταπραΰνουν τον ερεθισμό και να μειώνουν την ενόχληση. Μπορεί να βρείτε ότι τα ωμέγα-3 συμπληρώματα βοηθούν με την πάροδο του χρόνου. Πίνετε άφθονο νερό και θυμηθείτε να ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας συχνά. Εάν τα μάτια σας είναι συχνά ξηρά, πείτε το στον οπτομέτρη σας.

Εξερευνήστε το οικογενειακό ιστορικό σας

Πολλές οφθαλμικές παθήσεις τρέχουν σε οικογένειες, από απλή μακρά και κοντινή όραση έως πιο σοβαρές ασθένειες, όπως το γλαύκωμα. Η γνώση των προβλημάτων με την όραση μπορεί να συμβάλει στην ανίχνευση μιας πάθησης πριν γίνει σοβαρή. Ο οπτομέτρης σας είναι το πρώτο πρόσωπο που πρέπει να επισκεφθείτε εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες. Μπορούν να αξιολογήσουν το πρόβλημα και, αν είναι απαραίτητο, να σας παραπέμψουν στο σωστό μέρος για θεραπεία.

REFERENCE:The Association of Optometrists (AOP)