www.nakistheocharides.com

Τι είναι το Vision Therapy:  

To vision therapy είναι ένα πρόγραμμα οπτικών δραστηριοτήτων το οποίο εφαρμόζεται για την διόρθωση, ενίσχυση, αποκατάσταση και βελτίωση της  όρασης . Η ‘αντίληψη’ της όρασης γίνεται στον εγκέφαλο και το vision  therapy είναι η ‘προπόνηση’ για τον εγκέφαλο να βλέπει και να αναλύει σωστά αυτά που βλέπει. Ο στόχος σε κάθε πρόγραμμα είναι να αποκτήσουμε νέες οπτικές δεξιότητες καθώς ενισχύουμε και αυτές που ήδη έχουμε για να λειτουργούμε πιο αποτελεσματικά. Συνήθως γίνεται μια οπτομετρική αξιολόγηση για να κριθεί η καταλληλοτητα του vision therapy για κάθε ατόμο.

Και όταν λέμε όραση δεν εννοούμε το να βλέπει κάποιος 100%. Αυτό λέγεται οπτική οξύτητα και είναι μόνο μία από τις δεκάδες οπτικές δεξιότητες  που χρειάζονται για την άνετη, δυνατή λειτουργία του οπτικού μας συστήματος ανάλυση του τι βλέπουμε.

Ποιους βοηθάει το Vision Therapy:

To Vision therapy θα μπορούσε να βοηθήσει όλους, αφού διαμορφώνεται βάσει των αναγκών κάθε ατόμου. Όμως οι πιο συχνές αιτίες  ενός εξατομικευμένου προγράμματος  περιλαμβάνουν:

 • Στραβισμός
 • Αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι)
 • Δυσλειτουργίες της οφθαλμοκίνησης.
 • Δυσλειτουργίες της οπτικής αντίληψης σε μαθησιακές δυσκολίες.
 • Δυσλειτουργίες της διοφθαλμικότητας.
 • Δυσκολίες στην εστίαση και στην προσαρμογή.
 • Sports Vision Training: αθλητές που θέλουν να ενισχύσουν τις οπτικές τους δεξιότητες για καλύτερη αθλητική απόδοση.
 • Αποκατάσταση οπτικών δεξιοτήτων μετά από τραύμα, πάθηση ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι δυσκολίες αυτές μπορούν να παρουσιαστούν σαν:

 • Δυσκολίες στην ανάγνωση και γραφή (χάνουν την σειρά, αντιστρέφουν γράμματα, δείχνουν με το δάκτυλο, τρίβουν τα μάτια).
 • Λάθη στην αντιγραφή κειμένων.
 • Δυσκολία στη συγκέντρωση.
 • Διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα & εύκολη εγκατάλειψη της δραστηριότητας.
 • Ανικανότητα να ακολουθήσουν ένα στόχο με τα μάτια με επακόλουθη μεγαλύτερη κίνηση του κεφαλιου.
 • Ανώμαλη στάση κεφαλής ή/και γκριμάτσες.
 • Πονοκεφάλους.
 • Διπλωπία.
 • Αδεξιότητα, δυσκολία και αστοχία σε παιχνίδια με μπάλες.
 • Δυσκολία κατανόησης και αποστήθισης.
 • Κλείσιμο ενός ματιού.

Τι κάνει το Vision Therapy?

Η όραση επιδρά σε κάθε μορφής κίνησης  και μας δίνει πάνω από το 80% των πληροφοριών από το περιβάλλον μας. Εχει τεραστια επίδραση στην αποδοτικότητα μας, την ψυχολογική μας κατάσταση και την ανάπτυξη μας. Στο vision therapy δουλεύεται:

 1. Η ικανότητα να ακολουθείτε ένα κινούμενο αντικείμενο με τα δύο μάτια, με απαλότητα, ευκολία και ακρίβεια της κίνησης καθώς  το άτομο σκέφτεται, μιλά, διαβάζει ή ακούει χωρίς να χάνει την ευθυγράμμιση των ματιών. Αυτή η ικανότητα χρησιμοποιείται για παράδειγμα στην ακολουθία μιας μπάλας, ενός ατόμου εις κίνηση, στο γράψιμο κτλ.
 2. Η ικανότητα αλλαγής εστίασης γρήγορα, χωρίς θόλωση της όρασης και με τα δύο μάτια από κοντά μακριά και αντίθετα πολλές φορές χωρίς κούραση. Την ίδια ώρα πρέπει να υπάρχει και κατανόηση των ορατών αντικειμένων. Αυτή η ικανότητα χρησιμοποιείται στην αντιγραφή από τον πίνακα, στο οδήγημα, στο να βλέπεις τηλεόραση και να διαβάζεις βιβλίο  κτλ.
 3. Η ικανότητα να δουλεύουν τα μάτια μαζί σαν ζευγάρι χωρίς να υπάρχει απόκλιση ή καταστολή της εικόνας ενός ματιού. Η καταστολή των πληροφοριών του ενός ματιού  αυξάνει την κούραση και την απόσπαση της προσοχής, μειώνει την περίοδο προσοχής, την κατανόηση και την ταχύτητα. Η διόφθαλμη όραση επιτρέπει εύκολη λειτουργικότητα και επακόλουθα  ευκολήνει την  μάθηση.
 4. Η ικανότητα εστίασης και των δύο ματιών  πάνω σε πολλά ακίνητα αντικείμενα γρήγορα και με ακρίβεια. Αυτή ή ικανότητα χρησιμοποιείται για το διάβασμα και ανάγνωση χαρτών.
 5. Η ικανότητα καλής περιφερειακής όρασης και αντίληψης  (the big picture).  Πολύ σημαντική δεξιότητα για ασφάλεια, αυτοπεποίθηση, γρήγορο διάβασμα και αναγκαίο για πολλά αθλήματα.
 6. Η ικανότητα  αρπαγής και κατανόησης ορατών πληροφοριών γρήγορα. ‘Οσο πιο λίγη ώρα χρειάζεται να δει και να αναγνωρίσει κάποιος ένα αντικείμενο, άτομο ή λέξη, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να γίνει ή σκέψη και το διάβασμα.
 7. Η ικανότητα για καλή τρισδιάστατη όραση η οποία προϋποθέτει καλή και σταθερή συνεργασία των δύο ματιών. Η αίσθηση του βάθους και  της σωστής αξιολόγησης αποστάσεων είναι πολύ σημαντική στην οδήγηση και στην καθοδήγηση του χεριού.

Συμαντικά σημεία για το Vision  Therapy:

Οι οπτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε ευχάριστο κλίμα ανάμεσα στον εκπαιδευόμενο και τον Οπτομέτρη ο οποίος τον καθοδηγεί  στο πως να κάνει τις ασκήσεις σωστά (εβδομαδιαία στο γραφείο και κάθε μέρα στο σπίτι).

Οι ασκήσεις γίνονται με φακούς, πρίσματα, φιλτρα, παιχνίδια, ειδικό οπτομετρικό εξοπλισμό,  ηλεκτρονικά παιχνίδια, apps  και virtual reality!

Χρειάζεται δέσμευση, ώθηση και επιμονή αλλά το vision therapy μπορεί να προσφέρει ασυμπτωματική όραση και μάθηση για μια ζωή, αποφυγή εγχειρήσεων  και καλύτερη απόδοση στο σχολείο και στα αθλήματα. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας  στο 22669000.